Uutta inspiraatiota ohjaajille: 6 vinkkiä ohjaamiseen

19.05.2022

Kaipaatko uutta inspiraatiota ohjaamiseen? Kokeile alla olevaa kuutta vinkkiä ryhmien ohjauksessa :)
VINKKI 1: Tyhjästä taidetta
Laita rauhallista musiikkia soimaan. Jaa jokaiselle osallistujalle paperi ja kynä. Osallistuja asettaa kynän paperille, sulkee silmänsä ja alkaa piirtää - ihan vapaata viivaa, ei tarvitse siis yrittää piirtää mitään kuvaa. Anna osallistujien piirtää 30 sekuntia ja avatkaa sitten silmät. Jaa tämän jälkeen värikyniä ja alkakaa värittää viivojen muodostamia kuvioita - mitä kuvasi alkaakaan esittää? Lopuksi voitte pitää taidenäyttelyn ja kiertää katsomassa toisten teoksia.
VINKKI 2: Soitinten askartelu
Askarrellaan rytmisoittimet, kuten sadeputket, rytmimunat tai rummut hyödyntäen erilaisia kierrätysmateriaaleja. Tämän menetelmän ympärillä voi hyödyntää monenlaisia luovia elementtejä. Soitinten askartelu kehittää kädentaitoja ja visuaalisuutta. Valmiita soittimia voidaan hyödyntää esimerkiksi musisoimiseen, rytmiharjoitteisiin, biisintekoon tai sanataiteisiin.
VINKKI 3: Uudet sanat lauluun
Keksikää ensin teema, josta tehdään laulu. Kirjoittakaa paperilapulle tai post-it-lapuille teemaan liittyviä sanoja. Sanoja on hyvä olla eri sanaluokista (vähintään verbit, substantiivit, adjektiivit).
Valitkaa jokin kaikille tuttu laulu, kuten Ukko Nooa, tai keksikää jokin oma melodia. Yhdistäkää sanoja yhdessä säkeiksi ja näin työstäkää laulua. Lopuksi laulun voi laulaa yhdessä tai vaikkapa esittää yleisölle.
VINKKI 4: Kehonosat johtavat
Ollaan ensin paikallaan (seisten tai makuulla) ja ohjaaja nimeää eri kehonosia, jotka lähtevät viemään tanssia / liikkumaan. Myös osallistujat voivat nimetä kehonosia. Harjoitusta voi kehittää myös esimerkiksi liikkumaan tilassa käyttäen eri tasoja, eri liikelaatuja, eri dynamiikkoja tai erilaista taustamusiikkia.
VINKKI 5: Vedetään hatusta
Valmistelut: Valitkaa teema, johon liittyviä sanoja kirjoitatte paperilapuille. Hyvä teema on esimerkiksi erilaiset tunnetilat (iloinen, surullinen, nolo yms.). Laittakaa paperilaput hattuun tai pussukkaan.
Valitkaa 2 henkilöä näyttelijöiksi ja miettikää yhdessä näytelmän teema. Näyttelijät voivat alkaa näytellä kohtausta ja ohjaaja ottaa hatusta yhden paperilapun ja kertoo sen näyttelijöille. Näyttelijöiden on samantien muutettava näytelmä ohjeen kaltaiseksi. Esimerkiksi näyttelijät muuttuvat iloisiksi tai surullisiksi. Kun ohjaaja on nostanut muutaman paperilapun, vaihtakaa näyttelijäkaksikkoa, kunnes kaikki ovat päässeet näyttelemään.
EXTRAVINKKI: Yhteinen luokkakuva
Tarvikkeet: Paperia ja kyniä
Jokaiselle annetaan paperia ja kynä. Asetutaan istumaan kahteen riviin vastakkain, ja valitaan toinen puoli piirtäjiksi. Piirtäjät piirtävät hetken vastapäätä istuvan kuvaa ja siirtyvät sitten yhden paikan vasemmalle ja jatkavat edellisen piirtäjän piirtämää kuvaa. Piirtäjä vaihtuu nopeasti ja piirtäjää vaihdetaan muutaman kerran kunnes kuva on valmis. Sen jälkeen on toisen rivin vuoro toimia piirtäjinä.
Iloisia ohjaushetkiä!
17.11.2022Mikä merkitys luovuudella on lapselle?
07.11.2022Tervetuloa syyskokoukseen 15.11.2022
17.10.2022Luova lava pop up -kiertue käynnistyy pian!
11.10.2022Luova lava -ryhmässä Kaverikerta & avoimet ovet 27.10.2022
03.10.2022Puheenjohtajan terveiset
09.09.2022Syyskausi starttasi - lue täältä ohjaajien terveiset!
06.09.2022Tikkalan Luova lava -ryhmä peruttu - Lehmoon ja Joensuuhun mahtuu vielä harrastajia!
24.08.2022LUOVASTI LEIKKIEN - koko perheen tapahtuma 10.9.2022
22.08.2022Syksyn toiminta starttaa pian. Ilmoittaudu mukaan nopeasti!
19.05.2022Uutta inspiraatiota ohjaajille: 6 vinkkiä ohjaamiseen

Siirry arkistoon »