Ajatuksia ja arvoja Luova lava -toiminnan taustalla

31.01.2023

Luova lava -toiminta on Nuorisoseurojen esittävien taiteiden leiri- ja harrastustoimintaa, jossa sisältönä on pääosin teatteri, tanssi ja musiikki. Toimintaa järjestävät monet nuorisoseurat ympäri Suomea. Pohjois-Karjalassa Luova lava -leiritoimintaa järjestää Pohjois-Karjalan Nuorisoseurat ja Luova lava -ryhmätoimintaa Nuorten Kasvu ry. 

Luova lava -ryhmät ovat toimineet vuosien varrella ympäri Joensuuta ja sen lähialueita - aina siellä, missä innokkaita harrastajia on ollut. Toimintaa on järjestetty muun muassa Lehmossa, Hammaslahdessa, Rantakylässä ja Nepenmäellä. Keväällä 2023 ryhmä toimii Joensuun keskustassa, kerhotalo Ruplalla. 

IMG20220608121056-01.jpeg

Arvot ohjaavat Luova lava -toimintaa

Luova lava -ryhmät tarjoavat monipuolista taidetoimintaa alakouluikäisille, jotka haluavat tutustua matalalla kynnyksellä eri taiteen lajeihin. Toiminnan tärkeinä suunnannäyttäjinä toimivat toiminnan arvot: yhteisöllisyys, osallisuus ja yhdenvertaisuus. 

Kuinka arvot ohjaavat Luova lava -toimintaa?

Yhteisöllisyys:

Toiminnassamme yhteisöllisyys on yhdessä toimimista ja tekemisen riemua. Se muodostuu vuorovaikutuksesta ja yhdessä tekemisestä, luottamuksesta ja yhteenkuuluvuudesta. 

Meillä on tärkeää, että ryhmämme toiminta on kaikille turvallista ja mukavaa. Mukaan pääsevät kaikki, eikä aikaisempaa harrastustaustaa tai muuta osaamista tarvitse olla. Asioita opetellaan ja kokeillaan yhdessä pitäen samalla hauskaa.

Osallisuus:

Osallisuus on tärkeä osa Luova lava -ryhmien toimintaa. Ryhmässä osallistujat pääsevät mahdollisimman paljon ideoimaan ja toteuttamaan toimintaa itse. Tästä hyvänä esimerkkinä toimii jokaisen ryhmäkauden päätös, Hetki taiteilijana -esitys, jonka ryhmäläiset suunnittelevat ja toteuttavat yhdessä omien ideoidensa pohjalta. Itse tekemällä myös opitaan ja saadaan uusia kokemuksia. 

Toiminta on kuitenkin laadukasta ja kasvattavaa, ja sitä ohjaavat aina koulutetut ohjaajat. Ohjaajien tärkein tehtävä on luoda turvallinen ympäristö, jossa ryhmäläiset voivat vapaasti antaa luovuutensa virrata. Ohjaajat myös opastavat ryhmäläisiä kokeilemaan itselleen uusia taiteenlajeja leikkien ja pelien kautta.

Yhdenvertaisuus:

Yhdenvertaisuus tarkoittaa toiminnan olevan kaikille avointa ja tasa-arvoista. Lapset ja nuoret ovat osa suurempaa, monikulttuurista, yhteisöä, jonne kaikki voivat matalalla kynnyksellä tulla. Tämä tarkoittaa toiminnassamme myös sitä, että haluamme pitää harrastusmaksun mahdollisimman alhaisena. 

Pidämme usein myös ilmaisia kerhokertoja sekä pop up -tapahtumia, jotta mahdollisimman monella lapsella ja nuorella olisi mahdollisuus päästä tutustumaan eri taiteiden maailmaan.

3.png

Tekemisen riemu Luova lava -toiminnan tavoitteena

Tekemisen riemulla tarkoitetaan ennen kaikkea sitä, että toiminnan tulee olla iloista ja hauskaa. Mihinkään ei pakoteta, eli kaikki toiminta pohjautuu aina vapaaehtoisuuteen. Kuitenkin toiminnassa kannustetaan kokeilemaan myös jännittäviä ja itselle uusia juttuja turvallisessa ympäristössä. Näin osallistujilla on mahdollisuus ylittää itsensä, oppia uusia asioita ja kokea onnistumisen iloa. 

Toiminnan tavoitteena ei ole tehdä aina vain jo tuttuja juttuja, vaan opetella myös uusia taitoja, joista on hyötyä läpi elämän. Monista taidoista, kuten esiintymistaidosta, toiminnan suunnittelusta ja ideoinnista sekä ryhmätyötaidoista, on hyötyä myös tulevaisuudessa ja elämän muillakin osa-alueilla. 

Tervetuloa mukaan toimintaan!

Ilmoittaudu mukaan toimintaan täällä.

16.11.2023Terveisiä syyskokouksesta
12.09.2023UUTTA! Kauan odotettu kepparikerho käynnistyy
14.03.2023Nuorten Kasvun sääntömääräinen kevätkokous järjestetään tiistaina 21.3.2023 klo 17, tervetuloa!
31.01.2023Ajatuksia ja arvoja Luova lava -toiminnan taustalla
18.01.2023Turvallisemman tilan periaatteet käyttöön Nuorten Kasvun toiminnassa
19.12.2022Ilmoittaudu mukaan kevään Luova lava -ryhmään
15.12.2022Katri Mäkisalolle myönnetty kuparinen ansiomerkki
17.11.2022Mikä merkitys luovuudella on lapselle? - Luovuus lapsen kehityksen tukena
16.11.2022Syyskokouksen päätöksiä
07.11.2022Tervetuloa syyskokoukseen 15.11.2022

Siirry arkistoon »